Dairy engineers tab
Dairy engineers

Moov 2.0Voeraanschuifrobot Moov 2.0

De Moov 2.0 is een volledig automatische voeraanschuifrobot die geschikt is voor iedere stal.

De voeraanschuifrobot biedt niet alleen overdag, maar vooral ‘s nachts een groot voordeel. Terwijl jij geniet van je nachtrust, schuift de robot automatisch het ruwvoer aan. Ook de dieren lager in rangorde hebben daardoor 24/7 vers voer. Hierdoor vindt er minder selectie plaats en is er meer rust in het koppel. De dieren weten dat er op ieder moment eten binnen handbereik is.

Het resultaat? Een hogere voeropname en daardoor een hogere melkproductie.

 

Automatisch voer aanschuiven

De Moov 2.0 neemt het aanschuifwerk op vaste momenten van je over. Hierdoor blijft er meer tijd over voor jou als veehouder. Terwijl de Moov 2.0 zijn werk doet in de stal, kun jij andere werkzaamheden uitvoeren, externe activiteiten ondernemen of tijd doorbrengen met je familie of vrienden. Check ook eens het verhaal van Remco Schouten en zijn ervaring met de Moov 2.0!

 

Zo werkt de Moov 2.0

De Moov 2.0 start zijn route vanaf het laadstation. Dit laadstation kan zowel in als buiten de stal staan. Je kunt de routes van de voeraanschuifrobot zelf instellen en aanpassen. Zo kun je voor meerdere diergroepen een onbeperkt aantal routes inregelen. De transpondertechnologie die hiervoor de basis vormt, is bovendien geen obstakel voor alle andere werkzaamheden in de stal. De transponders zijn in de vloer geboord en netjes weggewerkt.

De vlakke RVS-trommel van de Moov 2.0 is elektrische aangedreven en zorgt voor een schoon resultaat. Zijn robuustheid, gewicht en smart drive technologie kenmerken de nieuwe robot en de manier waarop hij omgaat met onevenredige hoeveelheden voer voor het hek. De zware machine kan standaard linksom en rechtsom draaien. Aan het einde van de voergang kan de robot dus langs dezelfde weg terugrijden. Dit maakt het bepalen van de te nemen routes nog makkelijker en efficiënter.

Met de Moov 2.0 vindt er dus minder selectie plaats en is er sprake van een hogere gemiddelde voerefficiëntie. De hoeveelheid melk per kg opgenomen droge stof neemt dus toe. Uit onderzoek blijkt dat een verhoging van 0,05 reëel is (gemiddelde voerefficiëntie is 1,3 – 1,5).

 

Voeraanschuiven en robotmelken

Uit de ervaringen van onze klanten blijkt dat het toepassen van de voeraanschuifrobot tijdens het opstarten van het melken met een melkrobot een positief resultaat heeft. De koeien zijn ’s nachts actiever aangezien er continu voer beschikbaar is. Dat zorgt ervoor dat een bezoek aan de robot ook in de avond sneller gaat. Met als resultaat dat het aantal melkingen per koe bij robotmelken stijgt.

 

Geschikt voor elke stal

Voeraanschuifrobot Moov 2.0 is geschikt voor iedere stal. En met een snelheid van maar liefst 12 meter per minuut kan de Moov 2.0 ook grote stallen aan. De rijwielen van de robot worden aangedreven door 2 motoren met efficiënte hypoïde tandwielkasten. Een speciaal profiel op de rijwielen en een groot zwenkwiel aan de voorkant van de robot zorgen voor optimale grip in de stal.

Is de voerbaan vrij smal? kun je daardoor niet voeren als de Moov 2.0 in de stal staat? Geen probleem. Met de parkeerfunctie kun je de voeraanschuifrobot tijdelijk op een andere plek parkeren, zodat er voldoende ruimte in de stal komt voor andere werkzaamheden.

 

Obstakels vormen geen probleem

Is er een obstakel in de stal? Of is er sprake van een verhoging? Geen probleem. De Moov 2.0 heeft namelijk een liftfunctie. De trommel kan zijn rok liften tot een hoogte van 70 mm. Zo kan hij gemakkelijk over een overgang rijden. Bovendien blijft de rok schoon en is een hygiënische werkomgeving van de robot dus gewaarborgd.

Het liften van de rok heeft verder ook voordelen voor het op- en/of afrijden van een helling. Een helling van maximaal 15% vormt geen probleem.

Bij afwezigheid of tijdens je andere werkzaamheden ben je als veehouder niet altijd in staat om de deur open te doen zodat de voeraanschuifrobot naar binnen of naar buiten kan. Hiervoor heeft JOZ de optie ‘Door control’ beschikbaar gesteld. Het openen en sluiten van elektrische deuren gaat automatisch door de J-Link Pro en biedt jou dus nog meer flexibiliteit in je werkzaamheden.

 

Meerdere varianten beschikbaar

Elke stal is uniek. Dat betekent dat ook iedere veehouder zijn of haar eigen wensen heeft voor de Moov 2.0. Je kunt daarom kiezen uit 3 varianten:

 • Standaarduitvoering
 • Uitvoering met rokliften
 • Uitvoering met rokliften en deur openen

 

Diergezondheid

De Moov 2.0 schuift 24/7 het voer richting het voerhek, zodat je dieren altijd over vers ruwvoer beschikken. Dit voorkomt problemen aan bijvoorbeeld de voorklauwen en de schoft. Je vee hoeft namelijk niet meer te strekken om bij het voer te komen, waardoor er minder druk op het schoft en de voorklauwen komt.

Wil je de diergezondheid verbeteren? Automatisch voer aanschuiven kan daar zeker aan bijdragen. Het begint namelijk al bij het jongvee waar de beschikbaarheid van ruwvoer voor een goede ontwikkeling van de pens zorgt. Door kleinere porties voer van dezelfde samenstelling vaker op te nemen, ontstaat er een stabiele pH (5,8 – 7).

Gezonde dieren hebben een hogere vruchtbaarheid. Daarvoor dient er een balans te zijn tussen voeding, energie en gezondheid. De beschikbaarheid van vers ruwvoer speelt hierbij een belangrijke rol. Met de Moov 2.0 voorzie je in een stuk regelmaat en dus in balans.

Bij koeien zien we dit ook terug in de droogstandperiode. Een goede droogstand is de basis voor probleemloos afkalven en voor een goede start van de melkproductie. Een stabiele pH-waarde is ook in deze periode van essentieel belang.

 

Techniek Moov 2.0

De Moov 2.0 is beschikbaar in 3 varianten:

 • Standaarduitvoering
 • Uitvoering met rokliften
 • Uitvoering met rokliften en deur openen 

Het basisprincipe van de Moov 2.0 is voor elke variant hetzelfde.

 

Specificaties Moov 2.0

 • Schrankbesturing
 • Rijsnelheid 12 meter/ minuut
 • Elektrische aangedreven trommel
 • RVS-trommel
 • Direct drive op de rijwielen door hypoide aandrijving
 • Speciaal profiel op de rijwielen
 • Zwenkwiel: 140 mm
 • Transponders en teach-in principe
 • Gewicht: 680 kg
 • Bediening via J-Touch
 • Connectie met JMS via J-Link pro
 • Draairichting van de trommel is zowel links als rechts. Dit kun je aanpassen.
 • Hoogte robot: 1013 mm
 • Diameter bovenkap: 1317 mm (van voor naar achter)
 • Diameter bovenkap: 1280 mm (links naar rechts)
 • Diameter RVS trommel: 1140mm
 • Laden aan de voorkant van de machine

 

Optie rok liften

Door het liften van de rok is het niet alleen mogelijk om obstakels en een helling aan te kunnen. Deze optie zorgt er ook voor dat de trommel schoon blijft als de voeraanschuifrobot over een vervuild gedeelte rijdt of van de ene stal naar de andere.

 • Elektrische cilinder
 • Lifthoogte: max. 70 mm
 • Maximale helling: 15%
 • Maximale drempelhoogte: 2,5 cm

 

Planning & Routes

Niet elke groep dieren wordt even vaak gevoerd. Daardoor zijn de tijden voor het aanschuiven van het voer ook anders dan gemiddeld. De Moov 2.0 beschikt over software waardoor het mogelijk is om voor allerlei situaties een speciale planning in te schakelen. Denk aan:

 • Een 2-daagse planning voor wie 1 keer in de 2 dagen voert
 • One shot: voor wie op onregelmatige tijden voert
 • Uitgestelde starttijd: voor als er vroeger of later wordt gevoerd
 • Parkeerfunctie: tijdens het voeren buiten parkeren van de robot
 • Pauze/play-functie: het tijdelijk stoppen van de Moov 2.0
 • Jumpstart: de route wordt hervat zonder terug te rijden naar het laadstation

 

JOZ Management Systeem (JMS)

De Moov 2.0 maakt verbinding met de J-Link pro in de stal. Deze zorgt voor een data-uitwisseling met het JOZ Management Systeem. Met JMS kan de Moov 2.0 net als zijn voorganger op afstand door zowel de veehouder als de dealer 24/7 worden gemonitord. Dit biedt een groot bedieningsgemak en verhoogt de kwaliteit van serviceverlening. De software-updates kun je indien gewenst ook automatisch laten uitvoeren.

Via het JMS kun je bovendien zelf de routetijdentabel wijzigen of andere specifieke route-instellingen aanpassen. Via een sms of e-mail ontvang je berichten als de robot een route niet heeft voltooid, als er sprake is van een lage accuspanning of als de onderhoudsinterval is bereikt.

 

Meer weten?

Ook benieuwd naar de voordelen van de Moov 2.0 in jouw stal? Vraag een demo aan of neem contact met ons op.

ESL-agri
Lange Meent 13
4121 KM Everdingen
The Netherlands +31 (0)347-352128